Gespecialiseerd in jaren '30 woningen
Menu
info@leefmakelaars.nlMail ons 023 5519006Bel ons 06 30250224App ons EnglishSet language to English

Wonen in Haarlem - Centrum & De Vijfhoek

Buurt informatie


BUURTINFORMATIE Centrum & de Vijfhoek
Het historische centrum van Haarlem met o.a. zijn vele monumentale  panden, rivier het Spaarne die de stad doorkruist, woonwijk de Vijfhoek en de gezellige winkelstraatjes en pleinen maken het centrum tot een bijzonder mooie plek om te wonen én te leven. 

Het centrum heeft de volgende plussen: 
+ karakteristieke straatjes en pleinen
+ divers en ruim aanbod aan horecagelegenheden en winkels
+ dichtbij uitvalswegen en Openbaar Vervoer 
+ Rustig wonen met de bruisende stad direct om de hoek 

Meer over het centrum en de Vijfhoek

De historische binnenstad oftewel het centrum van Haarlem worden omringt door grachten en singels. Zomers wordt hier uiteraard veel gebruik van gemaakt voor pleziervaart. Rondom de prachtige grachten staan vele en fraaie bomen, waardoor het hier heerlijk groen is, net als in de fraaie stadsparken het Kenaupark en De Bolwerken met oude bomen, water en plantsoenen.

In het hart ligt de grote markt met daaraan het Stadhuis, de Vleeshal en de Grote St. Bavokerk. Deze laatst genoemde domineert het stadsgezicht met zijn 90 meter hoge toren. Ook aan cultuur en kunst ontbreekt het niet in Haarlem met cultuur- en muziekcentrum Philharmonie en de Stadschouwburg, de vele musea zoals Teylers en het Frans Hals museum en de tal aan evenementen die er het hele jaar in de stad worden georganiseerd. Wat Haarlem bijzonder maakt is dat het alles heeft wat je van een stad mag verwachten en meer, maar tegelijkertijd ook dorps aanvoelt. En hoe fijn is het als je al binnen 25 minuten fietsen met je blote voeten op het strand staat of met de trein binnen 15 minuten op Centraal Station Amsterdam. 

Stadsdeel Centrum is het kleinste stadsdeel van Haarlem. In het hart van de stad wonen 12.700 Haarlemmers. De Burgwalbuurt ligt ten oosten van het Spaarne. De Stationsbuurt en de buurt Binnenstad met de Vijfhoek bevinden zich ten westen van de rivier. Alle 3 de buurten behoren tot de oudste van de stad. 

Winkelen 
Haarlem is al meerdere keren uitgeroepen tot winkelstad van Nederland. Mede doordat er naast het aanbod van bekende winkels en ketens in de Grote Houtstraat,  er ook vele kleine en sfeervolle winkelstraatjes zijn met een divers en bijzonder aanbod aan winkels en horecagelegenheden. Zoals de Warmoesstraat, Schagchelstraat en de Kleine Houtstraat. 

De Vijfhoek
De Vijfhoek is een hele gezellige en fijne buurt midden in het centrum van Haarlem, gelegen aan de westkant van het centrum. Van oorsprong is de Vijfhoek een arbeiderswijk, tegenwoordig is het een populaire en gezellige woonwijk midden in de stad. Waar een hele gemoedelijke en fijne sfeer hangt. Dat merk je direct als je door de straatjes van de Vijfhoek loopt, bewoners zitten op bankjes voor de deur te kletsen met een kopje koffie of een glas wijn. Het is er heerlijk rustig wonen ook als is het midden in de stad. Buurtbewoners organiseren met enige regelmaat activiteiten en evenementen zoals de Huiskamerconcerten, Vijfhoekkunstroute en koken bij de kerk. Kortom een hele fijne plek om te wonen. 


Inwoners 
In de Haarlemse binnenstad wonen naar verhouding veel jongvolwassenen en weinig 65-plussers. Bijna 6 op de 10 inwoners in deze buurt zijn alleenstaand. Alleen in de Stationsbuurt bestaat een nog groter deel van de huishoudens uit 1 persoon.

Geschiedenis
6go1IOsEpGQ


Type woningen
De meeste woningen in het centrum zijn gebouwd in de periode 1865 en 1959. Je vindt er karakteristieke grachtenpanden, herenhuizen, monumentale panden, villa’s en hofjes. Maar er is ook veel moderne architectuur te vinden zoals de Toneelschuur en de nieuwbouw rond de Appelaar. De monumentale uitstraling van de binnenstad komt mede doordat bijna 6 van de 10 huizen voor 1900 zijn gebouwd. 

 Parkeren 

In het centrum van Haarlem is het van maandag t/m zaterdag betaald parkeren. Daarnaast zijn er door de stad verschillende parkeergarages te vinden.  Er kan een parkeervergunning worden aangevraagd voor de parkeerzone Binnenstad, parkeerzone B. Meer informatie hierover vind je op de website van de gemeente Haarlem.  


Voor kinderen
Ook met kinderen is het fijn wonen in het centrum van Haarlem. Er zijn een aantal speeltuinen waaronder de ommuurde speeltuin het Paradijs, te vinden aan de Witte Herenstraat en het de speeltuin aan het Wilsonplein. Net over het Spaarne ligt Speeltuinvereniging De Glasblasers. En gaan de kinderen naar de basisschool dan kunnen ze terecht in de stad op Openbare Basisschool (OBS) De Kring of  Jenaplanschool Veronica.  Let op! Vanaf 2018 gelden er in Haarlem nieuwe regels betreft de plaatsing van je kind(eren) op de basisschool. Wil je hier meer over weten, kijk dan op deze website: https://cjgkennemerland.nl/sociale-kaart/schoolwijzer

Op zoek naar een woning in het centrum van Haarlem? 
Wil je graag wonen in Haarlem en ben je op zoek naar een woning in het centrum? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend zoekgesprek. Wij helpen je graag.

 

Bron: gemeente Haarlem

 

Kaart van de buurt

Foto's buurt

Te koop in de buurt

Er zijn momenteel geen huizen in deze buurt te koop.

Remodal