Voortdurende stijging van woningprijzen en afnemend aanbod in Haarlem

Leef groots Leef in vrijheid Leef je leven

Als makelaars houden we een scherp oog op het aanbod van woningen, en de afgelopen maanden viel ons op dat er in Haarlem minder huizen te koop staan dan in voorgaande jaren. In januari 2024 is het aantal beschikbare woningen met ongeveer 8% afgenomen, terwijl de vraag groter is dan vorig jaar vanwege de lagere rentestanden. Daarnaast zijn veel potentiële kopers bereid om boven de vraagprijs te bieden. We hebben de meest recente cijfers van de NVM doorgenomen om te zien hoe deze trends zich ontwikkelen. Ook delen we graag de verwachtingen van ABN-AMRO en Rabobank voor 2024.

 

 

 

 

Marktdynamiek in het vierde kwartaal van 2023

In het laatste kwartaal van 2023 zette de stijgende trend in woningprijzen op de Haarlemse markt zich voort, terwijl het aanbod afnam, volgens een recente analyse van de NVM-woningmarktcijfers door NVM-dochter brainbay. De statistieken tonen een levendige marktdynamiek met groeiend vertrouwen onder zowel kopers als verkopers.

In het vierde kwartaal van 2023 hebben NVM-makelaars bijna 36.500 transacties van bestaande koopwoningen geregistreerd, een opmerkelijke stijging van 12% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Deze toename ging gepaard met een lichte stijging van de mediane verkoopprijs, die nu op €434.000 ligt en al drie kwartalen op rij stijgt. De gemiddelde verkoopprijs is momenteel 5,3% hoger dan in het vierde kwartaal van 2022.

Aan het einde van het laatste kwartaal van 2023 was het aanbod van te koop staande woningen met 11% afgenomen ten opzichte van het voorgaande kwartaal en zelfs met 26% ten opzichte van dezelfde periode in 2022, wat de krapte op de markt verder heeft vergroot.

Met de huidige krapte op de woningmarkt verwacht de NVM dan ook verdere stijgingen in de prijzen. Om een idee te geven hoe dit in de regio Haarlem speelt: afhankelijk van de wijk zijn de prijzen afgelopen 12 maanden tussen de 6% en 12% gestegen.

 

Optimistisch geluid voor de Nederlandse woningmarkt in 2024

Volgens de nieuwste Woningmarktmonitor van januari 2024, uitgegeven door ABN AMRO, klinkt er een optimistisch geluid voor de Nederlandse woningmarkt. Bram Vendel, een econoom bij de bank, deelt zijn bevindingen en voorspellingen die wijzen op een opwaartse trend voor huiseigenaren en potentiële kopers.

Met een sprankje hoop in zijn stem kondigt Vendel aan dat de woningprijzen zich herstellen na een periode van stagnatie. De daling van de hypotheekrente sinds oktober 2023, gekoppeld aan een gestage stijging van de inkomens, vormt de motor achter deze positieve ontwikkeling. Voor het komende jaar wordt een stijging van 4% voorspeld, wat aanzienlijk hoger is dan eerdere schattingen. En dit goede nieuws lijkt door te zetten tot 2025, waar een verdere stijging van 3,5% wordt voorspeld.

Terwijl de huizenmarkt langzaam tot leven komt, dalen de hypotheekrentes gestaag. Met een verwachte verdere daling in 2024, wordt woningbezit meer haalbaar voor een groter aantal mensen. Dit is vooral gunstig voor diegenen die al een tijdje hebben gewacht om de sprong te wagen in de woningmarkt.

Maar niet alleen de prijzen stijgen; ook het aantal woningaankopen wordt verwacht te stijgen, in tegenstelling tot eerdere voorspellingen. Deze toename wordt toegeschreven aan de gunstige omstandigheden, waarbij verkopers eerder geneigd zijn om een nieuwe woning te kopen voordat ze hun huidige woning van de hand doen. Dit resulteert in een snelheid op de markt die we lange tijd niet hebben gezien, met meer woningen die boven de vraagprijs worden verkocht.

En dan zijn er nog de nieuwe leennormen voor 2024, die enkele veranderingen met zich meebrengen. Hoewel de maximale hypotheekbedragen iets lager kunnen uitvallen voor veel mensen, zijn er gunstigere voorwaarden voor woningen met een goed energielabel. Ondertussen verdwijnt de schenkingsvrijstelling voor starters, maar krijgt de familiehypotheek de kans om in populariteit toe te nemen als alternatieve financieringsvorm.

 

Invloeden op de huizenprijzen: sterkere stijging van nominale lonen

In de recentste bevindingen van RaboResearch vertellen senior-economen Carola de Groot en Nic Vrieselaar het verhaal van een onverwachte wending in de Nederlandse huizenmarkt. Na een periode van zorgwekkende dalingen lijkt er licht aan het einde van de tunnel te schijnen.

De daling van de koopwoningprijzen lijkt plotseling eerder ten einde te zijn dan voorspeld. In juni en juli stabiliseren de prijzen zelfs, wat een positieve afwijking is van de eerdere verwachtingen. De redenen achter deze onverwachte stabilisatie zijn complex maar boeiend. Sterkere stijgingen van de nominale lonen geven potentiële kopers meer ruimte om te lenen dan voorheen voorspeld. Dit leidt tot een opwaartse druk op de huizenprijzen in een toch al krappe markt.

De prognoses voor de huizenprijzen zijn bijgesteld, waarbij een gemiddelde daling van 3,5% wordt verwacht voor dit jaar, gevolgd door een voorspelde stijging van 2,4% in 2024. Ondanks deze positieve verschuivingen blijft het aanbod achter, vooral door een verwachte dip in nieuwbouwprojecten. Deze onevenwichtigheden maken het voor veel huishoudens nog steeds moeilijk om een geschikte woning te vinden.

 

Uitdagingen in het woningaanbod en het zoeken naar geschikte woningen

Desondanks lijkt het sentiment op de koopwoningmarkt niet verder te verslechteren. Het vertrouwen blijft relatief stabiel en het aantal actieve zoekopdrachten neemt toe. Maar de uitdagingen blijven het beperkte aanbod, de grote vraag en daardoor stijgende prijzen.

Voor deskundig advies op maat en begeleiding in deze veranderende markt voor de aankoop of verkoop, nodigen we je uit om een afspraak te maken met ons team.

 

Bronnen:

https://www.rabobank.nl/kennis/d011382417-huizenprijzen-stabiliseren-eerder-dan-verwacht-voor-2024-prijsstijging-voorzien

https://www.abnamro.nl/nl/prive/hypotheken/actueel/huizenmarkt/woningmarktmonitor-januari-2024.html

https://www.nvm.nl/nieuws/2024/prijsstijging-woningmarkt-houdt-aan/

Gerelateerde berichten

Leef bewust
Lees meer
Leef dichtbij
Lees meer
Leef je droom
Lees meer
Leef in vrijheid
Lees meer
Leef groots
Lees meer