Eerst kopen of eerst verkopen: wat is verstandig?

Leef je droom Leef je leven

Je bent toe aan een nieuwe woning, maar de vraag rijst: verkoop je eerst je huidige huis of sla je eerst toe op de woningmarkt? Deze keuze kan grote gevolgen hebben voor je financiën en woonsituatie. Laten we de voor- en nadelen van beide opties eens bekijken.

 

 

 

Eerst kopen: Risico’s en kansen

Stel, je hebt je oog laten vallen op een specifieke woning die je wilt aankopen. In dat geval kan het verleidelijk zijn om eerst te kopen. Dit voorkomt dat de gewenste woning aan je voorbijgaat. Ideaal gezien stem je de overdracht van beide woningen op elkaar af om dubbele woonlasten te vermijden.

Maar er zijn risico’s. Wat als je huidige woning minder opbrengt dan verwacht? Dit kan problemen veroorzaken als je de overwaarde nodig hebt voor de aankoop van je nieuwe woning. Een overbruggingskrediet kan noodzakelijk zijn, maar dit brengt extra financiële druk met zich mee. Ook dubbele woonlasten zijn een mogelijkheid als je oude huis langer op de markt blijft dan gehoopt.

Bovendien kan het moeilijk zijn om je huidige lage hypotheekrente mee te verhuizen als je eerst koopt voordat je je oude huis verkoopt. Sommige geldverstrekkers hanteren deze voorwaarde.

 

Eerst verkopen: Zekerheid en uitdagingen

Het verkopen van je huidige huis vooraleer een nieuwe te kopen, biedt duidelijkheid over de opbrengst en jouw financiële mogelijkheden voor een nieuwe woning. De beschikbare overwaarde kan direct gebruikt worden, waardoor een overbruggingskrediet overbodig kan zijn.

Maar hierbij loop je het risico tijdelijk zonder woonruimte te zitten als je niet direct een nieuwe woning vindt. Dit betekent mogelijk dubbel verhuizen en het regelen van vervangende woonruimte. Bovendien loop je het risico dat de gewenste nieuwe woning al verkocht is als jouw oude huis eerst verkocht moet worden.

 

Hoe maak je de juiste keuze?

Welke keuze de beste is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Overweeg de volgende vragen:

  • Heb je al een specifieke woning op het oog die je wilt kopen?
  • Wat is je financiële ruimte? Meer ruimte betekent meer flexibiliteit bij tegenvallende verkoop van je huidige woning of bij dubbele woonlasten.
  • Hoe aantrekkelijk is jouw huidige woning voor de markt? Een sterke vraag naar jouw type woning kan de risico’s van eerst verkopen verminderen.

Voordat je een beslissing neemt, is een gesprek met een hypotheekadviseur aan te raden. Hiermee krijg je inzicht in je mogelijkheden, nieuwe maandlasten en welke stappen je het beste kunt nemen. Dit helpt je een weloverwogen keuze te maken tussen eerst kopen of eerst verkopen.

 

Overweeg je een nieuwe stap in de woningmarkt? Wij als ervaren makelaars kunnen je hierin bijstaan met persoonlijk advies. Laten we samen jouw mogelijkheden verkennen tijdens een vrijblijvend gesprek. Neem gerust contact op!

Disclaimer: De keuze tussen eerst kopen of eerst verkopen is afhankelijk van individuele omstandigheden en risico’s. Professioneel advies wordt aangeraden alvorens beslissingen te nemen.

Gerelateerde berichten

Leef bewust
Lees meer
Leef groots
Lees meer
Leef groots
Lees meer