Tips voor het kopen van een huis
Het kopen van een woning is vaak gecompliceerder dan in eerste instantie wordt gedacht. Wij als professionele aankoopmakelaar helpen jou graag hierbij. Wij hebben hieronder alvast wat tips voor je op een rijtje gezet.
Maak een lijst met wooneisen & -wensen
Er is vaak een verschil tussen de eisen van je ideale huis en wat je echt nodig hebt. Maak eerst een lijst van wat echt nodig is. Als aan de prioriteiten zijn voldaan, kun je je lijst aanvullen met wensen die minder van belang zijn.
Punten die je kunt meenemen bij het opstellen van je wooneisen en -wensen:
Maak een inventarisatie over de minimale ruimte die je nodig denkt te hebben. Wat je nu nodig hebt, is dat voldoende voor de nabije toekomst? Is onderhoud een probleem? Oudbouw of nieuwbouw? Is een tuin van belang of voldoet een (dak)terras ook? Is de locatie belangrijk? Erfpacht of eigen grond?
Onderzoek wat de mogelijkheden zijn op financieel gebied
Het is belangrijk dat je voordat je serieus op huizenjacht gaat, om de tafel gaat zitten met een erkende hypotheekadviseur. Zo heb je een realistisch beeld van wat je kunt lenen en voorkom je verliefd te worden op een huis wat buiten je budget valt. De vraagprijs is trouwens niet altijd de verkoopprijs. Vaak wordt er onderhandeld, waardoor een woning wel binnen jouw financiële mogelijkheden kan vallen.
Laat je informeren over biedingsprocedures
Er zijn diverse biedingsprocedures met elk hun specifieke kenmerken. Belangrijk: informeer goed naar de biedingsprocedure van de woning die jouw interesse heeft.
Essentieel: uitgebreid onderzoek!
Om precies te weten waar je aan toe bent en om teleurstellingen te voorkomen, is het zeer belangrijk om extra onderzoek te (laten) doen wanneer je je droomobject hebt gevonden. Denk dan aan het inschakelen van een bouwkundig specialist, en/of het raadplegen van de bestemmingsplannen, gegevens uit het kadaster, regels van de Vereniging Van Eigenaren (VVE), milieuaspecten en bepalingen van gemeente en provincie. Maar ook erfpacht, erfafscheiding en fundering zijn belangrijke aspecten. De aankoopmakelaar kan je hier bij begeleiden en over adviseren.
Controleer officiële stukken
Klinkt logisch maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: controleer alle stukken goed, vóór de aankoop van een woning. Niet de allerleukste klus, maar het kan achteraf heel veel problemen voorkomen. Onze makelaars zullen deze essentiële stukken voor je opvragen en controleren.
Onderneem buurtonderzoek
Heb je een buurt gevonden waar je heel graag wilt wonen, fiets of rij er dan eens op verschillende tijdstippen doorheen. Op woensdagmiddagen en weekenden ontdek je of het een kinderrijke buurt is. Op donderdagavond en in het weekend kom je er achter of de cafés en terrassen voor niet al teveel overlast zorgen.
Via Google en sociale media vind je ook belangrijke informatie die je kan helpen bij het nemen van de juiste aankoopbeslissing. Een praatje met bewoners uit de buurt en hen om hun woonervaringen vragen kan ook heel verhelderend werken.
Bepaal van te voren hoe ver je gaat onderhandelen
Als je jouw droomhuis hebt gevonden, is het tijd om te onderhandelen over de prijs. Dit is een spannend moment en dit is ook aan regels gebonden. Onderhandelen is een vak apart dat je het beste aan een expert over kan laten. Een goede aankoopmakelaar kun altijd de meest gunstige prijs voor je onderhandelen. De kosten van de makelaar zal je hierdoor direct terugverdienen. Bezuinig hier dus niet op!
Doe een grondige inspectie wanneer de woning wordt overgedragen
Vlak voor de levering van een woning heb je het recht om deze te inspecteren. Op dat moment kun je controleren of de woning is achtergelaten zoals afgesproken. Maak gebruik van deze mogelijkheid om verrassingen te voorkomen. Noteer ook de meterstanden, zodat daar geen misverstanden over kunnen ontstaan. Jouw aankoopmakelaar helpt je hier uiteraard mee.
Indien nodig, maak gebruik van ontbindende voorwaarden
Wanneer je een bod uitbrengt op een woning, kun je dit doen onder voorbehoud van ontbindende voorwaarden. Op basis van deze voorwaarden kun je een koopovereenkomst laten ontbinden. Enkele voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn: het niet kunnen verkrijgen van een huisvestigingsvergunning, het niet rond krijgen van de financiering en de bouwkundige keuring. Hou er wel rekening mee dat je bod minder aantrekkelijker wordt voor de verkoper, als je gebruik maakt van veel ontbindende voorwaarden.
Benieuwd wat Leef! Makelaars voor jou kan betekenen?
Kom dan eens langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij staan je graag te woord. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.