Gespecialiseerd in jaren '30 woningen
Menu
info@leefmakelaars.nlMail ons 023 5519006Bel ons 06 30250224App ons EnglishSet language to English

Waarom heeft Haarlem zwarte en rode huisnummers, maar andere steden niet?

28-01-2022 | Leef! Makelaars

 

Voor de Haarlemmers onder ons is het de normaalste zaak van de wereld dat de huizen in onze stad rode en zwarte huisnummers hebben. Dit is eigenlijk helemaal niet zo normaal, want mensen uit andere steden vind dit juist erg bijzonder. Dus indebuurt.nl zocht uit waarom Haarlem eigenlijk rode en zwarte huisnummers heeft en andere steden niet?

Normaal gesproken krijgen huisnummers een letter erbij als er meerdere woningen op hetzelfde adres zijn gevestigd, bijvoorbeeld 101a, 101b, etc. Maar in Haarlem gebeurt dat dus niet altijd en in een aantal andere steden ook niet. Er zijn behoorlijk wat verschillende manieren waarop dit in steden aangepakt wordt. Hieronder een aantal voorbeelden:

- In Amsterdam krijgen benedenwoningen de afkorting hs (huis) en bovenwoningen krijgen opvolgende Romeinse cijfers. Wat je uitspreekt als een-hoog, twee-hoog etc. Officieel is dit systeem sinds 1995 afgeschaft en is het gewoon 1,2, etc. Maar toch zie je de Romeinse cijfers nog veel terug.

- In Utrecht krijgt de eerste bovenwoning vaak het woord bis erbij en de tweede bovenwoning bis a.

- In Maastricht worden letters met cijfers gecombineerd. Dus je kunt op nummer 246A02 wonen (kan verwarrend worden wanneer je last hebt van dyscalculie). Ook in Leiden wordt dit weleens bij flatwoningen gebruikt. Bijvoorbeeld 5-F 4 is vijfde verdieping, vierde flatwoning.

 

Zwarte en rode huisnummers

In Haarlem hebben wij zwarte en rode huisnummers om aan te geven of je op een beneden- of bovenwoning woont. Dat korten we af met ZW en RD. Zwart staat voor een benedenwoning en rood voor een bovenwoning. Al is dit alleen terug te zien bij oudere woningen. Bij nieuwbouw wordt dit niet meer gedaan en krijgen bovenwoningen een letter.

De reden

Toch blijft de grote vraag: sinds wanneer en waarom is dit ooit zo bedacht in Haarlem? Walter Schelfhout, stadsgids van Haarlem, vertelde aan indebuurt.nl: “De rode- en zwarte huisnummers komen vanuit de Franse tijd. Het was met name een belastingkwestie: op de begane grond betaalde je namelijk niet evenveel belasting als op een eerste of tweede etage.

De rode en zwarte huisnummers waren dus zo ingevoerd voor de belastinginspecteur. Waarom er is gekozen voor rood en zwart en niet voor blauw en geel, dat weten we niet en helaas kunnen we het de Franse commissarissen ook niet meer vragen.”

Walter weet ons ook te vertellen dat wij niet de enige stad zijn met dit systeem. In de straten van Deventer zien we ook rode- en zwarte huisnummers terug. In Haarlem zijn het vooral huizen in de binnenstad, Haarlem-Noord en een stuk van Heemstede die gebruik maakten van dit systeem. “Na de oorlog kregen huizen niet meer rood of zwart, maar gewoon 1,2, en 3.” Waarom precies voor de kleuren rood en zwart is gekozen, dat blijft dus helaas nog een raadsel. Maar wat het idee erachter was toen het werd ingevoerd, daar zijn we dus wel achter.”

Bron: indebuurt.nl

 

Remodal