Gespecialiseerd in jaren '30 woningen
Menu
info@leefmakelaars.nlMail ons 023 5519006Bel ons 06 30250224App ons EnglishSet language to English

Waar komt de bijnaam 'mug' vandaan?

20-08-2022 | Leef! Makelaars

 

Het is vandaag 20 augustus, de dag van de muggen. Naast dat dit vervelende beestjes zijn, is het ook de bijnaam voor de Haarlemmers. Wij vragen ons af: Waar komt deze bijnaam vandaan? Indebuurt.nl zocht het uit.

Eerst even terug in de tijd. Wist je dat de bijnaam ‘Mug’ al in de vijftiende eeuw gebruikt werd voor een Haarlemmer? Men vermoedt dat dat te maken heeft met het simpele feit dat er in die tijd nou eenmaal veel muggen waren in ons stadje. In het noorden had je het IJ, een drassig gebied, en in het zuiden het Haarlemmermeer. Bovendien waren er in de stad toen veel meer grachten dan tegenwoordig en was er zelfs een beek die onder de Grote Markt doorliep. Kortom: een uitstekende broedplaats voor muggen.

 

Rook…. of toch een zwerm muggen?

Maar er zijn nog meer mogelijke verklaring voor de bijnaam ‘Mug’. Zo is er een verhaal over de brandweer die uitrukte om gesignaleerde zwarte rookwolken uit de kerktoren te bestrijden. Toen de brandweer arriveerde bleek het geen rook maar enorme aantallen muggen.

De heks

Nog een legende die de ronde doet: die van de heks die de Haarlemmers zou veranderen in muggen als ze niet naar haar zouden luisteren. Het dreigement luidde dat de Haarlemmers als muggen de rest van hun leven om de toren van St. Bavokerk moesten vliegen.

Muggen die een reus willen steken

Dan is er ook nog een uitleg over de bijnaam Mug die uit 1573 stamt. Tijdens het Beleg van Haarlem kwamen Hollanders in opstand tegen de Hertog van Alva van Spanje. Het Spaanse leger trok naar Haarlem en wilde de stad veroveren. Drie Haarlemmers lieten op een nacht een vaatje buskruit ontploffen in het Spaanse legerkamp. Dat lukte en het kamp was in rep en roer. De Haarlemmers wisten weg te sluipen. De volgende dag vertelden ze in de kroeg over hun daad, maar sommige mensen zeiden: ‘Het helpt niks; de Spanjaarden jaag je er niet mee weg. Het Spaanse leger is onoverwinnelijk. Jullie zijn net muggen die een reus willen steken.’

Goed, het echte antwoord hebben we dus niet voor je, maar we zijn wél benieuwd naar jouw favoriete theorie!

 

Remodal