Gespecialiseerd in jaren '30 woningen
Menu
info@leefmakelaars.nlMail ons 023 5519006Bel ons EnglishSet language to English

Verkocht onder voorbehoud

02-09-2017 | Leef! Makelaars

Verkocht onder voorbehoud. Wat is dat nu precies en wat valt er allemaal onder?

Als je een woning wilt aankopen kun je dit doen door bepaalde ontbindende voorwaarden aan je bieding te stellen. Dat hoeft natuurlijk niet. Er worden ook biedingen gedaan zonder dat er een onder voorbehoud van wordt aangeven. Zorg er dan wel goed voor dat je weet hoeveel je kunt lenen en hoe je je woning gaat financieren.

Drie dagen bedenktijd
Daarnaast heb je als consument altijd drie dagen bedenktijd. Deze bedenktijd gaat in om 00.00uur na het tekenen van de koopovereenkomst en het ontvangen van een afschrift van de volledige en door beide partijen getekende koopovereenkomst. Gedurende deze drie dagen kun je zonder opgaven van reden van de koop afzien.  

Bieden op een woning? Handig om te weten:

  • Weet wat je kunt lenen.
  • Weet wat het huis waard is.
  • Ga zelf niet onderhandelen met emoties, laat een ervaren aankoopmakelaar bieden.

Woning verkocht
Heb je je woning verkocht dan is dit hoogst waarschijnlijk gedaan onder voorbehoud van. Dit houd in dat de koper bepaalde ontbindende voorwaarden heeft gesteld aan de koop. De koop is dan nog niet definitief. Als er niet aan de gestelde ontbindende voorwaarden wordt voldaan kan de koper de koop ontbinden. Daarnaast is er ook nog een bedenktijd van drie dagen. Deze drie dagen gaan in als de koper een exemplaar van het door beide partijen ondertekende koopcontract heeft ontvangen. Binnen deze drie dagen kan de koper altijd en zonder reden de koop afblazen.

 

 

Veelvoorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

1) Voorbehoud bouwtechnische keuring
Met een voorbehoud van bouwtechnische keuring wordt een voorwaarde gesteld waarbij de bouwtechnische keuring van de woning wordt afgewacht. Een bouwkundige keuring is een rapport wat opgesteld wordt door een onafhankelijk keuringsbureau en geeft een goed beeld van de staat van de woning. Hierin staan ook de gebreken aan de woning, het achterstallig onderhoud en geeft het rapport een indicatie van de herstelkosten op lange en korte termijn.

Komen er uit de keuring veel gebreken en achterstallig onderhoud die niet voor de aankoop zijn aangegeven of die een bepaald afgesproken bedrag overschrijden. Dan kan het koopcontract worden ontbonden. Je kunt een bouwkundige keuring ook in een eerder stadium laten uitvoeren, bijvoorbeeld voor de onderhandelingen.

2) Voorbehoud van financiering
Dit is een van de meest veelvoorkomende ontbindende voorwaarde. Het houdt in dat de koper de hypotheek nog moet regelen. Krijgt de koper de financiering niet rond dan kan hij dus op grond van deze voorwaarde de koop ontbinden. Hij heeft hiervoor wel één of twee schriftelijke afwijzing(en) nodig van de geldverstrekker, afhankelijk van de afspraken die samen zijn gemaakt in het koopcontract. Dit geldt ook voor gestelde periode waarin de koper de financiering moet rond krijgen. Normaliter is dit zo’n zes weken.  

3) Voorbehoud van het verkopen van de eigen woning
Dit is een clausule van de NVM, de NVM No-Risk Clausule. Met deze clausule kan een bepaalde termijn worden gesteld waarin de eigen woning van de koper hopelijk wordt verkocht.

Wil je hier meer over weten of heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Dat kan telefonisch 023-5519006 of via de e-mail info@leefmakelaars.nl. We staan je graag te woord!

 

Remodal