Gespecialiseerd in jaren '30 woningen
Menu
info@leefmakelaars.nlMail ons 023 5519006Bel ons 06 30250224App ons EnglishSet language to English

Tips voor woningzoekers bij gestegen hypotheekrente

08-05-2022 | Luca Veldheer

 

De afgelopen periode is de hypotheekrente (flink) gestegen. De stijgende hypotheekrentes lijken woningzoekers wat onzekerder te maken. Daarnaast gaat ook  de inflatie gaat door het dak, mede door de fors gestegen energieprijzen. Het stijgen van de hypotheekrente heeft twee nadelen. Door de gestegen rente is je maximale hypotheek lager én nemen de maandlasten fors toe. Samen met alle andere gestegen kosten is dat nogal wat en dat is niet voor iedereen haalbaar.

 

Nog even langs de hypotheekadviseur

Wie een paar maanden geleden een gesprek heeft gehad met de hypotheekadviseur doet er goed aan om weer even een update te krijgen naar de huidige omstandigheden. Anders kan het achteraf wel tegenvallen. Natuurlijk valt er nog wel wat te doen om de hypotheeklasten te verlagen. Je kunt kiezen voor een kortere rentevaste periode. Nu wordt vaak gekozen voor een rentevaste periode van twintig jaar. Terwijl dat tot twee jaar geleden nog vaak tien jaar was. Ook kun je een deel van de hypotheek aflossingsvrij te maken. Daarmee gaan je maandlasten omlaag, maar los je ook minder af en blijft je hypotheekschuld altijd hoger.

Met het stijgen van de rente is er zeker geen man overboord. Het is vooral van belang dat jij je ervan bewust bent. Helemaal wanneer je al uit de oriënterende fase bent en midden in de fase van bieden zit. Houd in dat geval een extra marge aan bij het uitbrengen van je bod. Het verkleint misschien de kans op de woning, maar vergroot de kans op het rondkrijgen van de financiën en voorkomt teleurstelling.

Maandlasten verlagen

Er is een manier om je maandlasten toch wat naar beneden te krijgen. Bijvoorbeeld door een deel van de hypotheek aflossingsvrij te maken. Daarmee gaan je maandlasten omlaag, maar los je ook minder af en blijft je hypotheekschuld altijd hoger. Wil je liever wel aflossen, dan kun je er ook voor kiezen om je rente minder lang vast te zetten. Als je rente minder lang vaststaat, dan zijn de rentepercentages ook lager. Loopt je rentevaste periode sowieso bijna af, dan loont het de moeite om je te oriënteren op andere hypotheekverstrekkers. Wie weet heeft een ander wel een veel beter aanbod.

Kom je ergens niet uit? Neem dan gewoon even contact met ons op via 023-5519006. Wij weten alles van de woningmarkt en helpen je graag verder!

Remodal