Gespecialiseerd in jaren '30 woningen
Menu
info@leefmakelaars.nlMail ons 023 5519006Bel ons 06 30250224App ons EnglishSet language to English

Tips voor starters op de woningmarkt

21-01-2022 | Leef! Makelaars

 

 

Tegenwoordig is er als starter bijna geen voet meer aan de grond te krijgen op de woningmarkt. Helemaal tijdens dit coronatijdperk is het woningaanbod historisch laag en de animo groot. Hoe kom je als starter toch aan je droomhuis? Leef! Geeft 10 tips voor starters.

 

Laat je niet gek maken!

Je hoort overal over de krapte en gekte van de huizenmarkt, waardoor je waarschijnlijk een onrustig gevoel krijgt. Onze tip: laat je niet gek maken en schiet niet in de stress. Kijk met een aankoopmakelaar juist naar de mogelijkheden en kansen.

Weet wat je zoekt

Zet al jouw wensen eens op een lijst. Hoeveel kamers wil je? Wil je echt alleen in die stad of is een andere stad ook interessant? Door dit soort vragen te stellen en beantwoorden kun je veel gerichter zoeken op de woningmarkt.

Weet wat je mogelijkheden zijn

Het is slim om na te gaan wat je hypotheekmogelijkheden zijn, voordat je officieel naar een woning gaat kijken. Er zijn tegenwoordig zelfs banken die financiële zekerheid geven voordat je een woning bezoekt. Een hoop gemeenten in Nederland bieden een starterslening aan, die het verschil overbrugt tussen de prijs van het huis en de hypotheek. Zo kun je net dat beetje extra lenen dat je nodig hebt voor je droomhuis. De eerste drie jaar betaal je geen maandlasten voor de starterslening. Op de website van de SVn kun je zien of jouw gemeente een starterslening aanbiedt.

Begin of ga door met sparen

Woningen waar je alleen een likje verf hoeft aan te brengen, zijn vaak gewilder dan meer gedateerde woningen. Ga eens na of je een kleine verbouwing ziet zitten, zo heb je ineens veel meer keuze in woningen. Vaak heb je  voor zo’n verbouwing wel eigen middelen nodig en is sparen dus wel een goed idee.

Schakel een aankoopmakelaar in

Een aankoopmakelaar weet alle ins en outs op de woningmarkt, het is natuurlijk zijn vak! Je staat met een weldoordachte aankoopstrategie van een aankoopmakelaar sterker. Je betaalt niet te veel voor een woning en je komt serieus over bij een verkoper. Dat kan het verschil maken!

Kijk ook naar nieuwbouw

Dat nieuwbouwproject naast die leuke buurt waar je wil wonen, is dat niet iets voor jou? Bij een nieuwbouwwoning duurt het misschien wat langer voor je de sleutels krijgt, maar het biedt een hoop voordelen! Vaak zijn dit energiezuinige woningen, kun je alles naar jouw wens aanpassen en gaat de verkoop vaak gepaard met een groot aantal woningen tegelijk, dus meer kans voor jou!

Vraag om een belastingvrije schenking

Misschien is er iemand in je familie die jou een schenking wil doen, zodat je toch dat ene huis kunt betalen. Als je tussen de 18 en 40 jaar bent, mag je eenmalig een belastingvrije schenking tot € 103.643 (in 2020) ontvangen. Je moet de schenking dan wel binnen drie jaar gebruiken voor de aanschaf van een woning.

Kijk verder dan het centrum van grote steden

Vooral in de grote steden is er een tekort aan starterswoningen en stijgen de huizenprijzen steeds meer. In een kleinere gemeente of aan de rand van een stad kun je vaak veel grotere woningen kopen voor een kleinere prijs.

Houd je aan je budget

Ten slotte nog een tip voor je portemonnee: laat je niet veel meesleuren in de gekte op de huizenmarkt en houd je aan het budget dat je je hebt voorgenomen. Als je je droomhuis hebt gevonden kan het heel verleidelijk zijn om een paar duizend euro meer te bieden dan je oorspronkelijk van plan was, om zo de woning veilig te stellen. Bedenk dat je in de problemen kunt komen als je al je spaargeld opmaakt of als je maandlasten krijgt die eigenlijk te hoog voor je zijn. Je kunt dan beter nog even rustig verder kijken, er komt vanzelf weer een nieuwe fantastische woning op je pad!

 

Remodal