Gespecialiseerd in jaren '30 woningen
Menu
info@leefmakelaars.nlMail ons 023 5519006Bel ons EnglishSet language to English

Jaren '30 woningen, waarom zijn ze toch zo populair?

24-06-2017 | Leef! Makelaars

Wat is dat toch met die jaren '30 woningen? Waarom zijn ze nog steeds zo populair? Wij denken het wel te weten. Woningen uit de jaren '30 hebben een bepaalde charme en kenmerken zich door veel stijlvolle elementen zoals glas-in-lood, kamers en suite, overstekende dakspanten en erkers. Geïnspireerd op stijlelementen uit stromingen zoals Art Deco, Jugendstil en de Amsterdamse School. Waardoor het ontzettend sfeervol en comfortabel wonen is. Daarnaast zijn de woningen veelal gedegen gebouwd, in een tijd dat kwaliteit belangrijker was dan kwantiteit.

Jaren '30 woningen hebben veelal een praktische indeling, een royale tuin en liggen in aantrekkelijke, groene en ruim opgezette woonwijken. En laten we niet vergeten dat deze sfeervolle woningen ook een vleugje nostalgie oproepen. Dit alles maakt dat Jaren '30 woningen nog steeds ontzettend populair zijn!
Kenmerken

Wat zijn dan die typische stijlvolle elementen die een Jaren '30 woning kenmerken? We zetten er een aantal voor je op een rij:

Kamers en suite

Een praktische en zeer karakteristieke roomdivider met veelal glas-in-lood ramen, kastruimte en paneeldeuren. Helaas is er een tijd geweest dat de kamer en suite niet meer gewaardeerd werd en een grote open ruimte belangrijker was. Hierdoor zijn er veel kamers en suite verloren gegaan. Gelukkig zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in het maken van kamers en suite.

Wandtegels en hal Jaren 30 woning Haarlem.jpg


Bijzondere entree
Een jaren '30 woning zien we graag met een bijzondere entree. Wat verstaan we daar onder? Onder andere het fraai tegelwerk aan de wand in de hal, dat we meestal ook terug zien in het toilet. Het is jammer dat tegelwerk niet meer gebruikt wordt als wandbekleding, want wat een sfeer brengt dit toch met zich mee dit typische kenmerk van een jaren '30 woning. Ook zie je in de entree veel boogdeuren, glas-in-lood ramen in de voordeur en in de raampartijen naast en boven de voordeur en niet te vergeten de granito vloer en de vestibule.
Granito vloer jaren 30 woning Haarlem.jpg
Granito vloeren
We noemen het al even hierboven. De granito vloer. Een typisch kenmerk voor een jaren '20 en '30 woning. Helaas zijn ze tegenwoordig vaak beschadigd of is er een betonvloer overheen gelegd. Gelukkig zijn er gespecialiseerde bedrijven die ook in deze tijd nog granito vloeren leggen en/of restaureren. Koop je een jaren '30 huis, dan weet je nooit wat er onder de huidige vloerbedekking ligt. Dus til dat verouderde linoleum op en hoop dat er een mooie granito vloer onder ligt. Je weet het maar nooit!

Paneel deuren en deurlijsten
In de jaren '60 werden de o zo mooie paneeldeuren vervangen of betimmerd met hardboard. Paneeldeuren waren helemaal uit. Gelukkig zijn er nog heel wat oude paneeldeuren bewaard gebleven. In jaren '30 kluswoningen kun je nog wel eens het geluk hebben dat je onder een deur die is betimmerd met hardboard de originele paneeldeuren terug kunt vinden. Even opschuren, verven en je hebt weer een mooie originele paneeldeur terug.
Jaren30 woning gang in lood en gang Haarlem.jpg
Glas-in-lood ramen
Glas-in-lood mag niet ontbreken in het rijtje van kenmerken van een jaren '30 woning. Je herkent de tijd van het glas-in-lood of gebrandschilderd glas meestal aan het patroon en de kleuren. Jaren '20 glas-in-lood is wat feller van kleur, met veel gebruik van oranje, geel en rood. Terwijl er bij jaren '30 glas-in-lood weer wat zachtere en koelere tinten zijn gebruikt zoals blauw en paars.

Veel van deze kenmerken zie je ook al in woningen die gebouwd zijn eind jaren '20, waardoor we vaak jaren '20 woningen ook aanzien voor een jaren '30 woning.

Energie neutraal en duurzaam wonen in een jaren '30 woning?
Woningen uit de jaren '30 hebben gemiddeld een energielabel G. Er is dus nog veel winst te behalen op het gebied van energie besparen en duurzaam wonen. Je kunt al beginnen met het isoleren van de muren, het dak en de kruipruimte onder de vloer. Of enkelglas vervangen door HR++ of HR+++ glas. Dat bespaart al heel veel op de energierekening en het zorgt er ook nog eens voor dat je veel comfortabeler woont.

Voor meer tips over energie besparen en duurzamer wonen, bekijk eens deze factsheets.

Op zoek naar een Jaren '30 huis in Haarlem?
Haarlem heeft veel buurten waar jaren '20 en '30 te vinden is. De meest populaire buurten zijn de Bomenbuurt, Planetenbuurt, Kleverpark, Patrimoniumbuurt.

Meer weten? Wij helpen je graag met het vinden van jouw jaren '30 droomhuis in Haarlem of omgeving.  Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via telefoonnummer 023-5519006 of stuur een e-mail naar info@leefmakelaars.nl 

Remodal