Gespecialiseerd in jaren '30 woningen
Menu
info@leefmakelaars.nlMail ons 023 5519006Bel ons 06 30250224App ons EnglishSet language to English

Haarlem-Noord was eerst gemeente Schoten... Hoe zit dit precies?

19-03-2022 | Wouter van Bakkum

Je hebt vast wel eens een bord met ´Schoten´ gezien in Haarlem-Noord. Of misschien wel op je eigendomsinformatie. Maar wat is Schoten nou eigenlijk precies?

Schoten is een voormalige gemeente in Noord-Holland ten noorden van Haarlem. In 1798 werden namelijk heerlijkheden als bestuursvorm vervangen door gemeenten. De heerlijkheden Noord- en Zuid Akendam; Hogerwoerd; Schoten; Schoterbos; Schotervlieland en Zaanen werden samengevoegd tot de gemeente Schoten. De gemeentegrens liep aan de noordkant over de Slaperdijk, aan de oostkant door het Spaarne, aan de zuidkant over de Schotersingel en aan de westkant door de Delft.

De gemeente Schoten heeft een grote geschiedenis. Door de samenvoeging met Spaarndam ontstond er ten noorden van de stadswallen één grote agrarische gemeente. De stadsgrens werd al twee keer eerder opgeschoven toen de gemeenteraad van Schoten besloot een zelfstandige gemeente te willen blijven. Zij wilden zelf de woningen bouwen voor de arbeiders uit de fabrieken langs het Spaarne. Dat was tegen het zere been, Haarlem wilde zijn middenstanders en goed verdienende arbeiders niet kwijt. Omdat ze ook bang waren om veel belastinginkomsten mis te lopen maakte de stad een uitbreidingsplan dat zich ook uitstrekte over het grondgebied van Schoten.

Schoten heeft zich verkeken op wat het bouwen van de woningen betekende voor de eigen ambtenaren en financiën. De klap kwam toen bleek dat het gemeentelijke gasbedrijf de investeringen niet kan betalen voor de uitbreiding die nodig was om alle nieuwe inwoners van gas te voorzien. De gemeente werd onder financieel toezicht van het Ministerie geplaatst en annexatie was onvermijdelijk. Op 1 mei 1927 werd Schoten opgeheven in de gemeente Haarlem. Maar toch zien we Schoten op veel plekken nog terug komen. Veel Schotenaren blijven in Haarlem-Noord wonen, het historisch besef is daardoor nog steeds groot en hun oude gemeente staat nog volop in de belangstelling bij de bewoners.

Bron: Haarlem 105

Remodal