Gespecialiseerd in jaren '30 woningen
Menu
info@leefmakelaars.nlMail ons 023 5519006Bel ons EnglishSet language to English

Eerste stap naar duurzaam wonen

21-02-2017 | Leef! Makelaars

We leven meer en meer bewust. We eten biologisch, dragen Fairtrade kleding en we gaan steeds meer elektrisch rijden. Ook energie- en milieubewust wonen maakt zijn opmars. Een ontwikkeling waar we bij Leef! Makelaars erg blij van worden. Toch is er nog veel winst te behalen en kunnen we nog veel meer bereiken, vooral op het gebied van duurzaam wonen.

Wij van Leef! Makelaars zijn ons erg bewust van deze ontwikkelingen en kunnen ons daar zeker in vinden. We dragen er dan ook graag ons steentje aan bij. We hebben bijvoorbeeld dit jaar de eerste stappen gezet naar een papierloos kantoor en adviseren onze klanten en vrienden van Leef! graag op het gebied van milieu- en energiebewust wonen. Bijvoorbeeld met deze blog. Gewoon even wat slimme tips, waarmee je al snel en gemakkelijk een eerste stap kan zetten naar duurzaam wonen.

Slimme simpele tips om duurzamer te wonen en leven
Tips die niet veel hoeven te kosten, waar je alvast over na kunt denken voor de toekomst of waar je nu al mee aan de slag kan gaan. Als we allemaal een beetje ons best doen, maken we de wereld een stukje mooier!

1) Zet de verwarming lager
Door slimmer en efficiënter je huis te verwarmen, verbruik je minder gas. Hiermee bespaar je op je jaarlijkse energierekening en is het daarnaast ook nog eens veel beter voor het klimaat. Dus zet je verwarming uit tijdens je vakantie, zet hem iets lager als je thuis bent en draai hem 's nachts terug tot 15 graden. De verwarming één graad lager scheelt je namelijk al gauw 80 euro per jaar.

2) Verlichting
Tegenwoordig is er hele mooie en sfeervolle ledverlichting te verkrijgen en zijn er vele toepassingen hiervan mogelijk. Ledverlichting is een stuk energiezuiniger dan gloeilampen, waardoor je al snel energie en dus kosten bespaart.

3) Reduceer afval
We produceren gemiddeld zo'n anderhalve kilo afval per dag per persoon. Hiervan kan zeker de helft worden hergebruikt. De moeite waard dus om eens te kijken hoe we dit kunnen reduceren.

Om te beginnen kan je jouw afval recyclen door deze gescheiden aan te leveren. Dus: glas in de glasbak, GFT in de juiste container en plastic naar de plastic inzamelingspunten. Bekijk je reclamefolders online en plak een nee-nee of nee-ja sticker op je brievenbus. Dit kan al zo'n 1700 folders per jaar schelen (en heel wat ritjes naar de papierbak). Weet je dat we jaarlijks bijna 50 kilo aan voedsel per persoon weggooien? Voorkom dus voedselverspilling en koop slimmer in, kook met restjes en vries in.

Gooi spullen die kapot zijn, die je niet meer nodig hebt of die je niet meer gebruikt niet weg maar breng het naar de kringloop- of tweedehandswinkel of naar het afvalinzamelingsplein van je eigen gemeente.

4) Water besparen
Douchen is één van de meest water verspillende activiteiten in huis. Wel zo heerlijk een warme douche, zeker tijdens de gure en koude wintermaanden. Maar door al een minuutje korter te douchen bespaar je al snel en gemakkelijk. En een waterbesparende douchekop maakt het nog makkelijker om te besparen en je merkt er meestal niet veel van. Ook heb je speciale filters die je in je kranen kan installeren en waarmee je ook heel gemakkelijk water bespaart zonder dat je het door hebt.

5) Isoleren
Isoleren is een goede manier om CO2-uitstoot te verminderen, op je energierekening te besparen en je wooncomfort te vergroten. En het is vaak goedkoper dan de meeste mensen denken. Weet je dat spouwmuurisolatie hetzelfde rendement geeft als een rente van maar liefst 12% op je spaarrekening. De moeite waard dus om dit eens goed te overwegen. En weet je dat er verschillende landelijke subsidies zijn voor het isoleren van je huis? Bij twee of meer maatregelen kan je al aanspraak maken op een landelijke subsidie van RVO. Kijk voor meer informatie over de subsidies van Isolatie in 2017 op https://kennis.bleeve.nl/isolatie/subsidie-isolatie-2017/

Het aankomende jaar zullen we meer tips geven over o.a. duurzaam wonen, energie besparing en subsidies. Maar voor nu kan je met bovenstaande tips al aan de slag. 

Remodal