Gespecialiseerd in jaren '30 woningen
Menu
info@leefmakelaars.nlMail ons 023 5519006Bel ons EnglishSet language to English

Duurzaam wonen, de volgende stap

16-01-2019 | Leef! Makelaars

Al eerder dit jaar hebben we geschreven welke stappen je kunt maken naar duurzamer wonen. We vinden het nu wel weer tijd worden om een tweede blog aan dit onderwerp te wijden. Want duurzaam wonen is de toekomst!

In deze blog geven we je drie energiebesparende maatregelen om direct al duurzamer te wonen en flink op je energierekening te besparen.

Zonnepanelen
Iedereen kent ze wel: de zonnepanelen. De meestal zwarte panelen die je op daken van woningen en bedrijven ziet liggen. Deze panelen zetten zonlicht om in energie, wat je vervolgens weer kunt gebruiken voor elektrische apparaten of direct kunt terug leveren aan het stroomnet. Bij de aanschaf van zonnepanelen is het verstandig om je er even goed in te verdiepen en/of je te laten adviseren.

We hebben om te beginnen al een handige factsheet voor je met informatie over soorten, kosten, opbrengsten, aansluiting en garantie. Bekijk hier het handige factsheet Zonnepanelen van het duurzaam bouwloket.  

Zonneboiler

Zonneboilers worden vaak verward met zonnepanelen. Logisch want een zonneboiler gebruikt ook zonne-energie om water te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit een:

  • Zonnecollector: deze ligt op het dak en vangt zonlicht op.
  • Voorraadvat: ook wel een boiler genoemd, deze vul je met leidingwater.
  • Naverwarmer: in de wintermaanden zal de zonneboiler minder warmte genereren. Hiervoor is deze naverwarmer. Deze ketel (meestal je huidige CV-combi ketel) zorgt ervoor dat als het water niet warm genoeg, dit alsnog wordt naverwarmd.

De kosten voor een zonneboiler liggen aan de hoeveel water die je verbruikt en dus wilt verwarmen. Voor een huishouden van vier personen heb je een vat nodig van ongeveer 200 liter. De kosten hiervoor liggen ongeveer rond de 3500 euro en dat is meestal inclusief installatie.

Warmtepomp
Één van de manieren waarop je nog duurzamer kunt wonen en meer energie kunt besparen is door het installeren van een warmtepomp. Hiermee kun je op een milieuvriendelijke manier je huis verwarmen en je warm water regelen. Deze systemen gebruiken weinig tot geen fossiele brandstof en zijn hierdoor dus minder milieu belastend en het rendement is hoog.  

Wat is precies een warm water pomp?
De warmtepomp is een apparaat dat energie uit de lucht, bodem of uit water omzet naar warmte geschikt voor de verwarming en het verwarmen van water. Er zijn verschillende variaties in diverse prijsklassen. Het verschil zit in de omgeving waar de warmtepomp zijn warmte vandaan haalt: lucht, grond of water.

Een nadeel van een warmtepomp is dat de kosten erg hoog zijn. De prijzen liggen ongeveer tussen de 4.000 en 25.000 euro. Gelukkig zijn er verschillende subsidies en leningen beschikbaar. Daarnaast verschillende de prijzen van leveranciers nogal, dus een aantal offertes aanvragen is wel zo verstandig. De terugverdientijd wordt geschat tussen de 10 en 15 jaar. Dit hangt af van het type waterpomp, de energieprijs en de verwachte energieprijs. De aanschaf van een warmtepomp wordt aantrekkelijker als je dit bijvoorbeeld samen met de buren doet. Dit kan zeker schelen in de aanschafkosten.

Subsidies

Er zijn subsidies te verkrijgen en leningen om je tegemoet te komen in de kosten. Kijk hier voor meer informatie hierover: www.energiesubsidiewijzer.nl

 

Remodal