Gespecialiseerd in jaren '30 woningen
Menu
info@leefmakelaars.nlMail ons 023 5519006Bel ons 06 30250224App ons EnglishSet language to English

De voordelen van zonnepanelen op je dak

07-02-2022 | Suzanne Metselaar

Zonnepanelen op daken zijn niet meer weg te denken in deze tijd. Je maakt je eigen schone groene stroom en het is ook nog eens goed voor je portemonnee! 

Het is dan ook één van de slimste dingen die je kunt doen om je maandelijkse energierekening omlaag te brengen maar ook om je steentje bij te dragen aan het milieu. Je bent zeker van duurzame energie en de investering verdien je binnen afzienbare tijd terug. Bovendien wordt je woning ook nog eens meer waard. De gemiddelde terugverdientijd is 7 tot 10 jaar. De energieprijzen blijven naar verwachting verder stijgen, dus verdien je het sneller terug.

Financiële voordelen

Ook interessant is dat je de BTW terug kunt krijgen, dat scheelt dus 21% op de aanschafwaarde. Bij een gemiddelde set zonnepanelen levert dat al gauw zo’n €1.000,-- op. Het terugvragen van BTW is relatief eenvoudig, op de site van de belastingdienst kun je hier meer over vinden. Wat wel belangrijk is dat dit moet gebeuren binnen 6 maanden na het einde van het kalenderjaar.

Een woning verduurzamen kan ook bij het afsluiten van een hypotheek aanzienlijk voordeel opleveren. Als je in energiebesparende voorzieningen investeert, mag je in veel gevallen meer lenen. Ik raad je aan om hierover contact op te nemen met je hypotheekadviseur. Verder zijn er diverse gemeentes en provincies die duurzaamheidleningen verstrekken. Op de site van jouw gemeente kun je checken of dit voor jou van toepassing is.  

Coöperatief energie opwekken

De meeste daken zijn geschikt om zonnepanelen op aan te brengen, een vergunning is normaal gesproken niet nodig. Als je in een monument woont kan het zijn dat dit wel nodig is. Mocht je nu zelf geen dak hebben dat geschikt is voor zonnepanelen, dan zijn er tegenwoordig diverse mogelijkheden om deel te nemen in buurtinitiatieven om coöperatief energie op te wekken.

Het onlangs gerealiseerde project “Kweekzon”, hier in de Haarlemmer Kweektuin is daar een voorbeeld van.

Wil je meer informatie over dit onderwerp of het verduurzamen van je woning? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder op weg!

Bronnen:

Rijksoverheid.nl

Kweekzon.nl

Remodal