Gespecialiseerd in jaren '30 woningen
Menu
info@leefmakelaars.nlMail ons 023 5519006Bel ons 06 30250224App ons EnglishSet language to English

Wonen in Haarlem - Patrimoniumbuurt

Buurt informatie

De Patrimoniumbuurt in Haarlem is een kleine, maar zeer charmante buurt, gebouwd in de jaren ‘20. De buurt bevindt zich in het zuidoosten van stadsdeel Noord en ligt dicht bij het centrum. Bijzonder aan deze buurt is dat het de status heeft van gemeentelijk monument en is vernoemd naar de toenmalige opdrachtgever: woningbouwvereniging Patrimonium.

De Patrimoniumbuurt heeft de volgende plussen: 
+ Zeer charmante en karateristieke buurt
+ Dichtbij het centrum, uitvalswegen en Station Haarlem
+ Gelegen aan de historische Bolwerken

 

Meer over de Patrimoniumbuurt in Haarlem
De Patrimoniumbuurt is een bijzonder mooie en karakteristieke woonwijk in Haarlem. Gelegen aan de historische Bolwerken en dichtbij belangrijke uitvalswegen en Station Haarlem. Met haar singels en bolwerken is de Patrimoniumbuurt een relatief groene wijk. De woningen hebben nagenoeg allemaal dezelfde woonstijl, kleuren en zijn voorzien van een ligusterheg in de voortuin. De wijk is daarom ook een beschermd stadsgezicht. Alle tuinen en straten zijn netjes onderhouden en er is een buurtvereniging en Sociaal Wijkteam die zich actief inzetten voor de buurt.

Geschiedenis
Tot 1918 was er ten noorden van de Kloppersingel een boom- en bloemkwekerij. In 1921 werd voor dit gebied in opdracht van de Gereformeerde Woningstichting Patrimonium door de Amsterdamse Architechten T.J Kuipers en A.U. Ingwersen de Patrimoniumbuurt ontworpen. Ten Noorden van dit gebied waren vanaf ca 1885, de werf Conrad en de Haarlemse metaalgieterij gevestigd, die na de bouw van de buurt zijn vertrokken. In 2010 is de wijk uitgeroepen tot gemeentelijk monument (Bron: Pré Wonen).

Type woningen
Het overgrote deel van de woningen, 530 om precies te zijn, zijn gebouwd in de jaren '20 van de vorige eeuw. De woningen hebben veel karakteristieke elementen zoals: glas-in-lood, ronde poorten, overhangende dakenspanten en ornamenten. De ruime opzet van deze buurt met veel groen en water, maakt dat het heerlijk wonen is. Driekwart van de woningen is een sociale huurwoning.

Parkeren
De Patrimoniumbuurt is tot aan de Werfstraat een parkeervergunningsgebied. Dit betekent dat bewoners een parkeervergunning kunnen aanschaffen, en tevens twee bezoekersvergunningen.

Winkelen
Dichtbij de Patrimoniumbuurt ligt de gezellige winkelstraat de Cronje. Waar je een groot en divers aanbod aan (kleding)winkels, traiteurs, lunchtentjes en meer hebt. Daarnaast ben je op enkele minuten lopen in de binnenstad van Haarlem waar je een tal aan leuke winkels, restaurants, (wijn)bars en koffietentjes hebt.

Voor de kinderen
Schoolgaande kinderen kunnen voor de basisschool terecht op de Christelijke basisschool Willem van Oranjeschool. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving, binnen een omtrek van drie kilometer, maar liefst 36 kinderdagverblijven en 24 basisscholen. De dichtstbijzijnde middelbare school ligt op zo’n 1,6 kilometer.

Bewoners
In de karakteristieke Patrimoniumbuurt wonen circa 1.200 inwoners. Hieronder vallen veel 45- tot 64-jarigen en 65-plussers. Opvallend is dat er weinig jongvolwassenen, de groep 20 tot 44 jaar, wonen. 

 
Op zoek naar een woning in Haarlem? 
Wil je graag wonen in de patrimoniumbuurt?  Ben je op zoek naar een woning in Haarlem of omgeving. Dan zijn wij jouw makelaar in Haarlem! Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Kom dan eens langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Lees meer over ons of neem contact op


Kaart van de buurt

Foto's buurt

Te koop in de buurt

HAARLEM

President Steijnstraat 103 rood.

579.000

beschikbaar

HAARLEM

Generaal De la Reijstraat 63

449.000

beschikbaar

HAARLEM

Frans Halsstraat 54 B

300.000

beschikbaar

HAARLEM

Generaal De la Reijstraat 5 rood

475.000

beschikbaar

Remodal